Csendes nap a Kiskunhalas székhelyi Fejlesztő Nevelést-oktatást Végző Általános Iskola, Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat Kollektívájával

betűméret módosítása

Mindennek megvan az órája és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt.  (Prédikátor könyve 3.2)

Az ünnep- és hétköznapok állandó váltakozása visz ritmust mindennapjainkba – így például a pihenőnapok arra valók, hogy megálljunk kissé, elgondolkodjunk, energiát gyűjtsünk, és új lendületet vegyünk a folytatáshoz. 

A Csendes napok pedig intézményünkben; a Református Egyház Zsinata által fenntartott Fejlesztő Nevelést - oktatást Végző Általános Iskolában, Óvodában és Pedagógiai Szakszolgálatnál egyfajta kollegális elcsendesedést, önmagunkra, ugyanakkor mi sem természetesebb: munkatársainkra figyelés lehetőségére teremtenek alkalmat. Pontosabban fogalmazva: lehetőséget biztosít kollektívánknak arra, hogy keresztyén szellemben, nyugodt körülmények között, minőségi időt tölthessünk személyes lelki növekedésünk elősegítésére, a hit erejének megtapasztalására.

Október 17-én, pénteken került sor a 2014/2015-ös tanév első Csendes napjának megszervezésére, melynek kezdeteként csendes napi áhítatot tartott Édes Árpád Református Elnök lelkész. Az áhítat üzenete Isten jelenlétének megtapasztalása, az az elhívás, ahogyan helyünket, dolgunkat megtaláljuk világunkban, illetve ahogyan vállalt és végzett hivatásunkat az intézményünkben megvalósuló szakmai feladatok során a keresztyén szellemiségben végezzük.

Az áhítatot Soltészné Gombár Edit előadása követte. Nagy érdeklődéssel hallgathattuk meg a ”Korábban érkeztem” Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány szakmai munkájáról szóló bemutatóját, illetve ezen belül a Koramentor Szolgálat törekvéseit. A program kidolgozói Soltészné Edit, mint érintett szülő, továbbá Monostori Dóra, Sztrancsik Dóra, Dr. Tálosi Gyula PhD., Balogh Mónika voltak, mindemellett Soltészné Edit e szakmai feladatvállalás vezető mentora.

 Megtudhattuk, hogy a „mentorok olyan képzett, sorstársi segítő szülők, szülőpárok, akik maguk is végigjárták azt a nehéz utat, amely során nem egészségesen jött világra a gyermekük. Az intenzív terápiás, valamint a hazaadást követő időszakot már egy időbeli távlatból szemlélik.”

A magával ragadó, igazán hiteles és lélekemelő előadás során megtudhattuk, hogy a "Koramentor" segítségnyújtásának mi adja a valódi értékét:

-          hisz a családi egység erejében, nem marad egyedül az anya,

-          szülő - szülő találkozás, képzett szülőpárok,

-          megküzdött út során kiforrott gyakorlati tapasztalat,

-          szakember által vezetett, feldolgozott veszteségek,

-          továbbá az eltelt időből fakadó rálátás a folyamatra.

Ahogyan azt az előadást követő interaktív beszélgetésből leszűrhettük, nevelőtestületünk minden egyes tagja számára hatalmas lelkierőről ad bizonyságot maga az alapítványi törekvés, az eddig elért eredmények, továbbá például az alábbi szülői hitvallás, amely oly’ sok mindent összefoglal, amelyben oly’ bölcsen „tapinthatjuk” a hitelességet:   

„A mi történetünk egy boldog történet… Hinni kell és küzdeni, néha a józan ész ellen is, mert csodák igenis léteznek!

Ahogy a szakemberekben is hiszek, akik gondoztak minket! Nélkülük nem lennénk kerek, egész család.”                                                                       (Részletek az előadás anyagából – az előadó hozzájárulásával.)

Kedves előadónkkal már a munkaterv szerinti egyik programunkat is előrevetítettük és szót ejtettünk egy - a Családi napon megtartandó előadásról. Igazán és szívből bízunk abban, hogy megvalósul e terv, hiszen rengeteget jelentene a mi korai fejlesztésre járó gyermekeink, óvodásaink, tanulóink szüleinek. 

Az előadás után közösen megtekintettük a "Beszélgetések Istennel" című film 4. részletét.

Minden bizonnyal nem szokványos szakmai aktualitás az elcsendesedés jegyében egy film megtekintése, viszont azt mondhatjuk, hogy nem hiábavalóság… Hiszen a személyes beszélgetés, az imádság és hit ereje mellett e szép és megható filmrészlet arról is szól, hogy elgondolkozzunk arról: vajon mi is a személyes küldetésünk ebben a világban, hol a  helyünk, mi is a ránk bízott feladat?... S hogy ezen üzenetet megfogalmazzuk, mondhatni – közösen kikristályosítsuk; Polyák Kamilla szakpszichológus kolléganőnk szakmai munkájának köszönhetően meghatározott tematika szerint először kiscsoportokban, majd pedig egyénileg is feldolgoztuk, megvitattuk a film személyes üzenetét. Ebben lényegkiemelő, önmagunkat megmutatni kész munkában volt kiscsoportos, - és egyéni alkotásos folyamat, én-bemutatás, elmélyülés egyaránt.

Természetesen a szünetekben jelen alkalom során sem hiányozhatott a Kollektíva által hozott sok-sok finomság, a "terülj asztalkám!" melletti beszélgetés, csevegés – amely a szervezetépítés tekintetében valóban kihagyhatatlan momentum. J

Összefoglalásként hogyan is zárhatnám jelen Friss hírünket? Elizabeth Lee Wurtzel úgy fogalmaz, hogy „A dolgokat nem olyannak látjuk, amilyenek. Olyannak látjuk őket, amilyenek mi vagyunk.” Reményeink szerint való, hogy szépnek, szerethetőnek, egymás iránt elfogadónak, segítőkésznek látjuk a mi csodaszép világunkat – s ezzel együtt természetesen szűkebb környezetünket egyaránt.

És persze az is reményeink szerint való, hogy 2014 őszének derekán, e pénteki Csendes nappal sikerült sok-sok szép, hasznos gondolatot; hitet, reményt és további felebaráti, hivatásbeli szeretetet, elköteleződést útjára indítanunk…

                                                     Sárkányné Vida Erzsébet

                                                    Fejlesztő Nevelést – Oktatást Végző Általános Iskola, Óvoda

                                                    egységvezető 

1. csendes nap ...
1. csendes nap  - htat - des rpd reformtus elnklelksz
2. csendes napu...
2. csendes napunkon - hitat
3. csendes napu...
3. csendes napunkon kzs nek
4. csendes napu...
4. csendes napunkon soltszn edit eladsa
5. csendes napu...
5. csendes napunkon interaktv beszlgets edittel
6. csendes napu...
6. csendes napunkon elads hallgatsa
7. csendes napu...
7. csendes napunkon - beszlgetsek istennel 4. rsz kzs megtekintse
8. csendes napu...
8. csendes napunkon sznet is van mert az is fontos
9. csendes napu...
9. csendes napunkon betti s egy kis stizs
10. csendes nap...
10. csendes napunkon terlj asztalkm
11. csendes nap...
11. csendes napunkon - kaps finomsgok
12. csendes nap...
12. csendes napunkon - csoportalkots
13. csendes nap...
13. csendes napunkon - keveredj llj meg csoportosulj
14. csendes nap...
14. csendes napunkon - aktv csoportmunka
15. csendes nap...
15. csendes napunkon - egy kis megbeszls
17. csendes nap...
17. csendes napunkon bibliai igk gyjtse
18. csendes nap...
18. csendes napunkon - egyni munkhoz eszkz is kell
19. csendes nap...
19. csendes napunkon - egyni munka
20. csendes nap...
20. csendes napunkon - betti cmere is kszl
21. csendes nap...
21. csendes napunkon - lelkes elmlylt alkotk
22. csendes nap...
22. csendes napunkon - az n cmerem
23. csendes nap...
23. csendes napunkon - csupaszv cmer
24. csendes nap...
24. csendes napunkon - peti rajza